Asiakaspalvelu 020 728 0550

Suomen Putkiremontti

Muita artikkeleita

Vältä vaaniva vesivahinko – tee omakotitalon putkiremontti ajoissa

Suomen Vesitekniikka – 04.09.2017

Omakotitalojen vesivahinkomäärät ovat suorastaan räjähtäneet käsiin viimeisten 10–15 vuoden aikana. Jokaisen omakotitaloasujan tulisikin ottaa onkeensa ympärillä päivittäin paukahtelevista vesivahingoista ja varautua omakotitalon putkiremonttiin ajoissa. Näin säästetään aikaa, vaivaa ja rahaa.

Suomen Vesitekniikan putkiremontti

Miksi vesivahinko pääsee yllättämään?

Syyt vesivahinkojen ja sitä myöten omakotitalojen putkiremonttien määrien nousulle liittyvät yhtäältä talotekniikkaan ja toisaalta ihmisten asenteisiin:

1. Talokanta vanhenee. 40–80-luvuilla rakennettujen omakotitalojen alkuperäiset metalliputkiset vesijohdot ovat tulleet väistämättä tiensä päähän. Näiden putkistojen turvallinen käyttöikä on 25 vuotta – sen jälkeen riskit kasvavat vuosi vuodelta. Putkien rapistumiseen puolestaan vaikuttaa moni syy, kuten asennusvirheet, metalliputkien syöpyminen, vuodenaikojen vaihteluista johtuva putkiston hikoilu ja ruostuminen sekä mekaaninen rasitus.

2. Ihmiset ovat tietämättömiä rapistuneesta putkistosta. Vaikka talokanta vanhenee, eivät omakotitaloasujat selvästikään ole tietoisia rakenteiden sisällä piilevistä vaaroista. Tähän vaikuttaa merkittävästi se, että etenkin vanhemmissa taloissa putket on vedetty pääasiassa rakenteiden sisälle. Kun ongelmat ovat poissa silmistä, ovat ne valitettavan usein myös poissa mielestä. Toisaalta tässä olisi monella omakotitaloasujalla myös ryhdistäytymisen paikka, omakotitalo on monen ihmisen arvokkain omaisuus ja talon huoltoon olisikin suhtauduttavat sen vaatimalla vakavuudella.

Miksi omakotitalon putkiremontti kannattaa tehdä ajoissa?

Ajoissa ja harkiten toteutettu omakotitalon putkiremontti tulee monellakin tapaa edullisemmaksi kuin vesivahingon keskellä kiireessä tehty remontti. Ajoissa tehty omakotitalon putkiremontti säästää 1) aikaa, 2) vaivaa ja 3) rahaa.

Pienimpienkin vesivahinkojen korjaaminen ja kuivattaminen ottaa aikaa yhdestä kahteen kuukauteen. Rahaa puolestaan säästyy yli 10 000 euroa kun omakotitalon putkiremontti tehdään ennakoivasti. Lisäksi vesivahingon kärsineen kiinteistön arvo laskee, mikä tulee varmasti karulla tapaa selväksi viimeistään siinä kohtaa, kun asuntoa ollaan myymässä ja papereissa on merkintä vesivahingosta.

Ennen kaikkea vesivahinko aiheuttaa suunnattomasti ylimääräistä vaivaa talon omistajalle ja asujille. Ja kun omakotitalon putkiremontti tehdään harkiten eikä kiireessä, pystytään remontti ja lopputulos suunnittelemaan parhaalla mahdollisella tavalla. Pahimmassa tapauksessa vesivahinko aiheuttaa homeongelman ja vaikuttaa asujien terveyteen.

Vesivahinko rakenteissa

Milloin on aika tehdä omakotitalon putkiremontti?

Vesivahinko ei tule koskaan kello kaulassa. Tyypillisimmin vesivahinko havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun se on muhinut rakenteissa jo vuosia. Tässä tulee esiin rakenteisiin vedettyjen putkien ongelma: vuotokohtia on käytännössä mahdoton havaita ennen kuin on liian myöhäistä. Kuten sanottua, metalliputkien turvallinen tekninen käyttöikä on 25 vuotta, ja sen yli kun mennään, niin putkiremonttia tulisi viimeistään alkaa harkita.

Putkien, vesitekniikan ja erilaisten laitteiden ja kalusteiden kunnon selvittämisessä kannattaa aina hyödyntää ammattilaisen apua. Ammattilaisen tekemässä kuntokartoituksessa saadaan tietää mikä on juuri kyseisen kohteen putkiston riskitaso ja tarve putkiremontille.

Tilaa Suomen Vesitekniikalta maksuton kuntokartoitus ja me selvitämme kotisi putkiston kunnon. Ei enää unettomia öitä!