Asiakaspalvelu 020 728 0550
Muita artikkeleita
Suomen Vesitekniikka – 04.01.2018
Omakotitalon vesivahinko ei ole koskaan toivottu vieras. Kyseessä on kuitenkin oma koti, omaisuus ja usein myös terveyskin. Vesivahinko on siis aina syytä ottaa tosissaan. Tässä blogiartikkelissa annamme askelmerkit omakotitalon vesivahingosta selviämiseen.
Vesivahingossa on kyse yksinkertaisesti siitä, että vettä pääsee sellaiseen paikkaan, jonne se ei kuulu. Omakotitalon vesivahingon syy voi löytyä vuotavasta putkesta, katosta, pesukoneesta tai oikeastaan mistä tahansa, missä liikkuu vettä.
Vesivahingon havaitseminen riippuu pitkälti tilanteesta. Jos vaikkapa pesukone alkaa vuotaa, on vahinko yleensä helppo havaita jo aikaisessa vaiheessa. Paljon on kuitenkin piileviä vesivahinkoja, joissa vettä pääsee tiputtelemaan rakenteisiin pitkän aikaa ennen kuin vahinko huomataan. Tällöin vesivahinko voidaan ajan saatossa havaita esiin tulevan kosteuden, hajumuutosten, sisäilmaongelmien tai homeen kautta. Ei olekaan mitenkään poikkeuksellista, että vahinko käy ilmi täysin yllättäen. Esimerkiksi me Suomen Vesitekniikalla huomaamme tekemillämme kartoituskäynneillä viikoittain vesivahinkoja, joista asukkailla ei ole ollut aavistustakaan.
Tilaa Suomen Vesitekniikan maksuton putkiston kuntokartoitus kätevästi verkkolomakkeella.
On tärkeää, että omakotitalon vesivahinko otetaan aina tosissaan. Mekin näemme työssämme jonkin verran ns. viisveisaajia, jotka eivät ota vesivahinkoa vakavasti, vaan ajattelevat että kyllä se kosteus kuivuu rakenteissa itsestään. Tämä on äärimmäisen vaarallinen ajattelutapa, sillä jo pienikin vuoto luo otolliset edellytykset homekannan syntymiselle ja vakaville rakenteellisille vaurioille. Ja samalla kasvavat myös kustannuksetkin. Eli ota vahinko tosissaan – se on ihan ensimmäinen muistettava asia.
Käytännössä omakotitalon vesivahingon huomaamisen jälkeen edetään kaksivaiheisesti: ensin kartoitetaan ja sitten korjataan. Ensin siis kutsutaan paikalle kosteustarkastaja toteamaan vesivahingon laajuus. Kosteustarkastaja avaa tarvittaessa rakenteita ja selvittää minne kaikkialle vettä on päässyt. Jo tarkastuksessa on hyvä olla mukana myös oman vakuutusyhtiön edustaja, joka selvittää missä määrin vakuutusyhtiö korvaa aiheutuneet vahingot.
Kun vahingot ovat selvillä, voidaan siirtyä korjausvaiheeseen. Korjausvaiheessa rajataan kosteusvahingon alue, puretaan vahingoittuneet rakenteet ja rakennetaan uudet tilalle tarpeen mukaan. Kun omakotitalon vesivahinkoa korjataan, ei talossa voida asua. Jos vakuutukset ovat olleet kunnossa, korvaa vakuutusyhtiö sijaisasunnon, mutta pahimmassa sijaisasunnon järjestäminen ja siitä aiheutuvat kustannukset koituvat talon omistajan harteille.
Omakotitalojen vesivahinkomäärät ovat olleet viimeisten 10–15 vuoden aikana selvässä kasvussa. Erityisesti 40–80-luvuilla rakennettujen omakotitalojen putkistot kuuluvat tällä hetkellä ns. riskiryhmään. Vesivahingon voi kuitenkin välttää selvittämällä putkiston kunnon ajoissa.
Suomen Vesitekniikan maksuttomassa kuntokartoituksessa asiantuntijamme kartoittaa kanssasi talosi vesitekniikan sekä putkiston kunnon sekä antaa sinulle tärkeää tietoa omakotitalosi piilevistä vesivahinkoriskeistä sekä niiden ennaltaehkäisemisestä. Tilaa kartoitus kätevällä verkkolomakkeella. Tee se jo tänään ja voit välttää vaanivan vesivahingon.
Lue myös aiempi blogikirjoituksemme: ”Vältä vaaniva vesivahinko – tee omakotitalon putkiremontti ajoissa”.
Copyright 2024 © Suomen Vesitekniikka Oy | Kaikki oikeudet pidätetään